Vliegtuig Boris Johnson dat op weg is naar Brussel maakt noodlanding in Londen

Vliegtuig Boris Johnson dat op weg is naar Brussel maakt noodlanding in Londen
Vliegtuig Boris Johnson dat op weg is naar Brussel maakt noodlanding in Londen

Boris Johnson heeft geen al te beste start genomen als de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken. Het vliegtuig waarmee hij zondag op weg was naar Brussel om zijn Europese collega’s te ontmoeten, heeft namelijk een noodlanding moeten maken in de buurt van Londen, zo meldt een woordvoerder van de minister. “Er was een technisch probleem op de jet van de Royal Air Force zondagnamiddag tussen Londen en Brussel, waardoor het vliegtuig moest landen op de luchthaven van Luton”, aldus de woordvoerder. Aan boord zaten Johnson en verantwoordelijken van de kersverse buitenlandminister. “De minister heeft met wat vertraging zijn reis naar Brussel kunnen voortzetten”, klinkt het nog.
Volgens de krant The Guardian was er een probleem met het hydraulisch systeem van de jet, en werd de brandweer opgeroepen naar de luchthaven.
De benoeming van ex-burgemeester van Londen Boris Johnson als minister van Buitenlandse Zaken heeft geleid tot veel kritiek en sarcasme in Europa. Johnson was namelijk een van de grote voorstanders van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Hij heeft echter niet alleen tegenstanders: zondag verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken echter nog dat hij de keuze van Johnson als buitenlandminister positief vindt. “De Europese Unie wordt geconfronteerd met nieuwe uitzonderlijke uitdagingen, en om die het hoofd te bieden, is er nood aan echte persoonlijkheden met originele ideeën”, zei minister Peter Szijjarto aan persagentschap MTI.
Johnson had zondagavond een ontmoeting op het programma met EU-buitenlandchef Federica Mogherini “voor een eerste contact”, tijdens een etentje, en ontmoet maandag zijn collega-buitenlandministers naar aanleiding van hun maandelijkse vergadering. Tijdens zijn allereerste uitstap als minister van Buitenlandse Zaken, naar de receptie op de Franse ambassade in Londen naar aanleiding van de Franse nationale feestdag, zong hij de Marseillaise en “bevestigde” hij zijn liefde voor Europa.

Bron: Belga