SpaceX slaagt er opnieuw in rakettrap te recupereren

SpaceX slaagt er opnieuw in rakettrap te recupereren

Vanop Cape Canaveral in Florida is vannacht een onbemand Dragon-vrachtruimteschip gelanceerd naar het internationaal ruimtestation ISS. Voor de vijfde keer lukte het om de eerste trap van de draagraket na de lancering te laten landen op aarde. De Falcon 9-draagraket ging om 00.45 uur plaatselijke tijd (6.45 uur Belgische tijd) de lucht in. Na iets meer dan 2 minuten werd de eerste trap gelost. Die keerde vervolgens terug naar de aarde en landde een tiental minuten na de lancering met succes op een drietal kilometer afstand van de lanceringsplaats.

Het is de vijfde keer dat het Amerikaanse bedrijf SpaceX erin slaagt een trap opnieuw te laten landen. Mogelijk zal in de herfst voor het eerst zo’n gerecupereerde eerste trap ook effectief hergebruikt worden. Op die manier kunnen de lanceringskosten aanzienlijk verminderd worden.

Het Dragon-vrachtruimteschip vervoert 2,2 ton vracht en materiaal voor wetenschappelijke experimenten naar het ISS. Daarbij ook een tussenstuk dat nodig is om toekomstige bemande SpaceX- en Boeing-ruimteschepen te laten aanmeren aan het ISS. Dergelijke vluchten zouden er in principe vanaf 2017 komen.

De Dragon wordt woensdag aan het ISS verwacht en zou er tot 29 augustus blijven.

Het is de negende ISS-bevoorradingsmissie die SpaceX uitvoert voor het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa, van de twintig die opgenomen zijn in het contract van 1,6 miljard dollar.

Vandaag zou ook een Russisch onbemand vrachtruimteschip (Progress) bij het ISS aankomen.

bron: Belga