Race Witte Huis – Deel Republikeinen komt in opstand tegen Trump bij begin van Conventie

Race Witte Huis - Deel Republikeinen komt in opstand tegen Trump bij begin van Conventie

Tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland, zijn tegenstanders van Donald Trump, die normaal gezien formeel zal worden genomineerd als genomineerde voor de presidentsverkiezing in november, in opstand gekomen. Ze wilden een extra stemming om de nominatieregels van de partij aan te passen, zodat afgevaardigden op andere kandidaten zouden kunnen stemmen tijdens de Conventie. Aan het begin van de Conventie moeten de afgevaardigden door “ja” of “neen” roepen de regels goed- of afkeuren. Er waren echter veel mensen die tegen de regels stemden, wat zorgde voor commotie. De tegenstanders van Trump eisten dat er telling zou komen van het aantal mensen die tegen de regels zijn, maar dat werd geweigerd door de voorzitter van de Conventie.
Het kwam daarop tot luide protesten van de tegenstanders van Trump en tot spottend geroep bij zijn aanhangers. Daarop verlieten enkele gedelegeerden de Conventiezaal.
De tegenstanders van Trump zouden de stemming waarschijnlijk verloren hebben, maar ze was wel symbolisch geweest voor het protest tegen de controversiële presidentskandidaat. Het conflict bewijst hoe diep de kloof binnen de Republikeinse partij is.
Ook voor Trump zelf begon de Conventie niet zonder slag of stoot: zijn konvooi was in New York betrokken bij een ongeval. Iedereen bleef ongedeerd, en Trump en zijn vrouw Melania konden zoals gepland het vliegtuig naar Cleveland nemen. Melania Trump zal maandagavond het woord nemen op de Conventie.

bron: Belga