Presidentsverkiezing Sao Tome: overwinning voor kandidaat regeringspartij

Presidentsverkiezing Sao Tome: overwinning voor kandidaat regeringspartij

Evaristo Carvalho is de nieuwe president van Sao Tome en Principe, een kleine eilandengroep in de Golf van Guinee voor de westkust van Afrika. De kandidaat van de regeringspartij zegevierde gisteren al in de eerste ronde van de presidentverkiezing met 50,1 procent van de stemmen voor de zittende president Manuel Pinto da Costa. Dat deelde de nationale kiescommissie vannacht mee. Carvalho, de kandidaat die werd gesteund door de partij van premier Patrice Trovoada, behaalde 50,1 procent van de stemmen (34.629) tegen 24,8 procent (17.121) voor Pinto da Costa en 24,8 procent (16.638) voor de derde kandidate, Maria das Neves.

Met deze overwinning kan de charismatische premier Trovoada regeren met een president van zijn partij, de Onafhankelijke Democratische Actie (ADI), winnaar van de parlementsverkiezingen in 2014.De stembusgang maakte ongetwijfeld een eind aan de politieke loopbaan van aftredend president Manuel Pinto da Costa (79), die een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar beoogde.

Manuel Pinto da Costa, de eerste president gedurende 16 jaar na de onafhankelijkheid van 1975 onder het label van de Beweging voor de Bevrijding van Sao Tomé en Principe (MLSTP), koppelde zijn land aanvankelijk aan het Sovjetblok met een enkele toegestane partij, vooraleer de overstap naar de democratie werd gemaakt in de jaren negentig.

bron: Belga