Peter Sagan houdt Alexander Kristoff in millimetersprint van zege

Peter Sagan houdt Alexander Kristoff in millimetersprint van zege

De 26-jarige Slovaak Peter Sagan (Tinkoff) heeft maandag de zestiende etappe in de 103e editie van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 209 kilometer van Morains-en-Montagne naar de Zwitserse hoofdstad Bern hield de leider in het puntenklassement de Noren Alexander Kristoff en Sondre Holst Enger achter zich. Sep Vanmarcke sprintte naar de zevende stek, Greg Van Avermaet finishte als tiende. Chris Froome (Sky) behield de gele leiderstrui. De 31-jarige Brit heeft 1:47 voor op de Nederlander Bauke Mollema en 2:45 op zijn landgenoot Adam Yates. In de strijd om de groene trui heeft Sagan nu al 114 punten voorsprong op de Brit Mark Cavendish.

De etappe stond met stip aangeduid bij de renners die zich thuis voelen op Vlaamse wegen, met verschillende kuitenbijters en in de finale een kasseihelling. Een rit die al lang door het hoofd moet gespeeld hebben van Fabian Cancellara. “De Beer van Bern” reed in zijn laatste Tour naar zijn thuisstad.

Het peloton was amper tien kilometer ver in de rit, of Tony Martin en Julian Alaphilippe begonnen aan een gedurfd nummer. Het duo van Etixx – Quick-Step zette door en dat ondanks de orders van ploegleider Davide Bramati, die hen tijdens de rit op andere gedachten probeerde te brengen. Geen enkele van de vele tegenaanvallers slaagde erin aan te sluiten bij de twee vluchters. Zij bouwden snel een voorsprong van anderhalve minuut uit op het peloton, waar het tempo nochtans hoog bleef.

Achterin beseften de ploegen van de spurters het gevaar. Alexander Kristoff (Katusha), Bryan Coquard (Direct Energie), Peter Sagan (Tinkoff) en Greg Van Avermaet (BMC) beslisten enkele helpers op de kop van het peloton te plaatsen, maar zij konden niet verhinderen dat de voorsprong van de twee steeg tot meer dan vijf minuten. Vooral dankzij Martin, die het leeuwendeel van het werk op zich nam. Bijna op zijn eentje zorgde hij ervoor dat de rit werd afgewerkt aan een tempo van meer dan 47 kilometer per uur, hoger dan het snelst voorziene schema.

Het peloton fietste een hele dag op het lint, en dat zorgde ervoor dat de bonus van het tweetal van Etixx -Quick Step in het tweede deel van de etappe op Zwitserse wegen toch begon te slinken. Bij het aansnijden van de laatste dertig kilometer dook de voorsprong opnieuw onder de minuut. Op het enige klimmetje van vierde categorie van de dag liet Alaphilippe zijn Duitse ploegmaat alleen doorgaan. Na een avontuur van bijna 180 kilometer werd ook de “Panzerwagen” ingerekend op 22 kilometer van de finish. Hij werd na afloop samen met Alaphilippe bedacht met de prijs van de strijdlust.

Het teruggrijpen van Martin bleek het sein voor Rui Costa om een aanval op te zetten. Hij hield op zijn eentje stand tot 4,5 kilometer voor de streep. Op het kasseiklimmetje, twee kilometer voor de finish, probeerde Vanmarcke het ook tevergeefs. Het was Alejandro Valverde die de spurt inzette. Alexander Kristoff remonteerde en leek af te stevenen op de ritwinst, maar met een late jump ging Peter Sagan nog over de Noor.

Voor Sagan is het de derde ritzege in deze Tour, de zevende in totaal. De wereldkampioen was ook al de snelste in de tweede en de elfde rit. In 2012 won hij ook drie ritten, in 2013 één. Dit jaar zit hij aan negen zeges, met daarbij de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

Dinsdag krijgen de renners een rustdag. Woensdag blijven ze in Zwitserland voor de eerste Alpenetappe: 184,5 kilometer van Bern naar Finhaut-Emosson, met in de finale een col van eerste en een col buiten categorie. De aankomst ligt op de top van die col buiten categorie (10,4 km, 8,4 %).

bron: Belga