Leefloon slechts zelden een opstapje naar vast werk

door
Belga
Leestijd 2 min.

De helft van de mensen die voor het eerst een leefloon krijgen van het OCMW is die uitkering na acht maanden alweer kwijt. Een vaste job vinden blijkt echter geen sinecure; slechts 12 procent van de leefloners stroomt door in een duurzame tewerkstelling. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Sarah Carpentier aan de UAntwerpen. Carpentier bestudeerde de trajecten van 13.500 leefloners vanaf het moment dat ze voor het eerst een leefloon ontvingen. Vier jaar later is minder dan een derde van de uitkeringstrekkers (30 pct) aan het werk. Ongeveer een vijfde (21 pct) is nog steeds of opnieuw afhankelijk van het leefloon, terwijl bijna een vierde (23 pct) een andere uitkering krijgt.

Opvallend is dat slechts 12 procent erin slaagt om eenzelfde job langer dan 2 jaar vast te houden. Vaak worden leefloners ingezet als uitzendkrachten en seizoensarbeiders, waarna ze opnieuw moeten terugvallen op het leefloon. "Er zijn in België heel weinig degelijke jobs voor laaggeschoolden", aldus Carpentier. "Daarom is de uitstroom naar werk doorgaans slechts van korte duur."

Van 23 procent is niet geheel duidelijk wat ze doen. Sommigen verhuizen, hebben geen recht meer op het leefloon of worden gesanctioneerd door het OCMW. Anderen verdwijnen gewoon. Over die laatste groep maakt Carpentier zich het meeste zorgen. "Een deel van hen leeft mogelijk in extreme armoede."

Midden jaren 2000 had 70 procent van alle uitkeringstrekkers een migratieachtergrond. Zij trekken langer het leefloon, al blijken ze even vaak door te stromen naar een job als de Belgische uitkeringsgerechtigden. "Ze hebben enkel meer tijd nodig om zo'n job te vinden", stelt Carpentier. "Dat heeft wellicht te maken met feit dat ze tijd nodig hebben om Nederlands of Frans te leren. Het is ook mogelijk dat discriminatie een rol speelt", besluit de onderzoekster.

In 2015 kregen maandelijks 116.146 mensen een leefloon uitgekeerd, goed voor een stijging van 13,2 procent tegenover 2014. De inperking van de inschakelingsuitkering tot één jaar ligt mee aan de basis van die stijging.

bron: Belga