Jihadexpert Montasser AlDe’emeh werkte voor Staatsveiligheid

Jihadexpert Montasser AlDe'emeh werkte voor Staatsveiligheid

Jihadexpert Montasser AlDe’emeh heeft voor de Belgische Staatsveiligheid gewerkt. Dat zegt hij vanmorgen in een interview met De Morgen. Hij kreeg een uitnodiging nadat hij in 2014 naar Syrië was getrokken om daar met Vlaamse strijders van al-Nusra te praten. “Zij waren natuurlijk sowieso geïnteresseerd in mijn contacten en mijn documentatie. Als ik mij niet spontaan had aangeboden, hadden ze mij dagelijks moeten opvolgen en mijn gsm en laptop moeten hacken. Dat zou veel ingewikkelder geweest zijn.”

Wat AlDe’emeh precies betekende voor de Staatsveiligheid blijft geheim. “Ik heb anderhalf jaar als het ware met de voeten van IS-strijders gespeeld. Door te doen alsof ik een beetje empathie met hen had. Maar via mij stonden ze in direct contact met de Staatsveiligheid.”

AlDe’emeh heeft aan de politie en onderzoeksrechter gezegd dat hij voor Staatsveiligheid werkte nadat hij in januari werd opgepakt omdat hij ervan verdacht werd een vals deradicaliseringsattest te hebben uitgereikt. “Dat had ik niet mogen doen. Dat was een zware periode voor mij”, zegt hij. “Sindsdien heeft de Staatsveiligheid afstand genomen. Sinds de aanslagen op 22 maart in Brussel hebben we weer contact, maar ik werk niet meer voor hen.”

bron: Belga