Erdogan: “Als parlement doodstraf weer invoert, teken ik de wet”

Erdogan: "Als parlement doodstraf weer invoert

Als in het Turkse parlement een meerderheid gevonden wordt om de doodstraf weer in te voeren, dan zal de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die wet tekenen. Dat heeft Erdogan zelf maandag gezegd in een interview met CNN. De oproep tot de herinvoering van de doodstraf komt er na de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag. Erdogan noemde de coup “een duidelijk geval van hoogverraad”. “Natuurlijk is het aan het parlement om hierover (over de herinvoering van de doodstraf, red.) een beslissing te nemen”, zei Erdogan. “De parlementaire leiders zullen hiervoor dus samen moeten komen en dat bespreken. Als ze akkoord zijn hierover te spreken dan zal ik als president elke beslissing die daarover van het parlement komt, goedkeuren.”
Maandag was Erdogan door Europa en de Navo al gewaarschuwd de maatregel niet weer in te voeren. Zo wees de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel erop dat een land met de doodstraf geen lid kan zijn van de EU. Ook de Europese Buitenlandminister Federica Mogherini had zich in die zin verklaard. Turkije schafte in 2004 de doodstraf af in het kader van zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap.
Nog volgens CNN zal Erdogan binnen enkele dagen de Verenigde Staten formeel vragen om de uitlevering van Fethullah Gülen, de imam die volgens het regime in Ankara de schuld draagt voor de staatsgreep.

bron: Belga