België stilaan op rechte pad met omzetting EU-regels

door
Belga
Leestijd 2 min.

België hoort voor het eerst in jaren niet meer bij de allerslechtste leerlingen op vlak van omzetting van de Europese regels in eigen wetgeving. Met 65 lopende inbreukprocedures komt ons land pas op de zevende plaats en vallen we dus voor het eerst sinds lang buiten de weinig benijdenswaardige top 5. Het werk is zelden klaar wanneer de Europese instellingen het eens raken over nieuwe regels. De concrete uitwerking en omzetting gebeurt in de lidstaten. En die krijgen dat werk niet altijd op tijd klaar, of durven al eens te veel afwijken van wat afgesproken was. Het is dan aan de Europese Commissie om in te grijpen en desnoods naar het Europees Hof van Justitie te stappen.

België hoorde jarenlang bij de slechtste leerlingen van de klas. In 2012 had ons land het op één na hoogste aantal inbreukprocedures op de teller staan. De jaren nadien waren het er weliswaar minder dan de 92 van 2012, maar bleef België trouw lid van de top 5.

Vorig jaar liepen nog 65 inbreukprocedures tegen ons land, wat de zevende plaats oplevert. Italië (89), Duitsland (88) en Spanje (83) spannen de kroon.

Algemeen daalt trouwens het aantal inbreukprocedures tegen lidstaten, zo stelt de Europese Commissie nog vast in haar nieuw opvolgingsrapport. De keuze om eerst een oplossing te zoeken via een gestructureerde dialoog is daar niet vreemd aan. België doet het trouwens ook beter op vlak van die zogenaamde 'EU-Pilot'-dossiers.

Belangrijkste domeinen waar het nog misloopt, zijn milieu, mobiliteit, financiële markten en de eengemaakte markt. Voor België is dat niet anders.

bron: Belga