Na regen komt eindelijk zonneschijn

20130707 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows people enjoying the sun at the beach of Sint-Anneke near the Schelde river in Antwerp, Sunday 07 July 2013. On the first weekend of July temperatures finally start to rise after an unusually wet and cold start of the summer. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM

We hebben er even op moeten wachten, maar de Belgische zomer is echt begonnen. Morgen wordt de warmste dag van het jaar. Waarschuwingsfase 2 van het ozonplan is geactiveerd.

Het weer tijdens de zomermaanden in België is altijd een kwestie van geven en nemen. De voorbije weken waren vooral een zegen voor grasvelden en boomgaarden, want de regen viel met bakken uit de lucht. De komende dagen zijn de spierwitte Belgen aan de beurt en zullen zij eindelijk de kans krijgen om een paar dagen na elkaar iets te doen aan die lijkbleke kuiten.

Ruim boven de 30 graden

Gisteren bleef het kwik nog hangen bij 27 graden, maar vandaag en morgen wijst de thermometer meer dan 30 graden aan. Die tropische warmte hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat zich in de loop van de dag boven ons land nestelde. Vandaag schuift het op richting Duitsland, wat gepaard gaat met wind uit het zuidoosten. Die zal nog meer warmte aanvoeren. Morgen wordt er een gemiddelde temperatuur van zowaar 33 graden verwacht, de warmste meting van het jaar.

Maar België zou België niet zijn als er in het kielzog van een zomerse periode geen stevig warmteonweer zou volgen. Vanaf morgenmiddag kan er plaatselijk een regen- of onweersbui ontstaan. De dagen daarna zal de temperatuur opnieuw dalen en neemt de kans op buien toe.

Hoge ozonconcentraties

Door de hoge temperaturen heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) voor minstens drie dagen waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd. De ozonconcentraties zouden de komende dagen ook de drempel van 180 microgram per kubieke meter lucht kunnen overschrijden. Als er te veel ozon in de lucht zit, wordt het leveren van grote inspanningen afgeraden.

Foto Belga / K. Van Accom