Vredesonderhandelingen Jemen hernomen, VN roepen op tot “cruciale” beslissingen

Vredesonderhandelingen Jemen hernomen
Vredesonderhandelingen Jemen hernomen

VN-gezant voor Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed heeft zaterdag de strijdende partijen in Jemen opgeroepen om “doorslaggevende beslissingen” te nemen bij de vredesonderhandelingen die hernomen zijn in Koeweit. Die zijn mogelijk de “laatste kans” om tot een vredesakkoord te komen in het land. “Het wordt tijd om cruciale beslissingen te nemen die jullie echte intenties en nationale verantwoordelijkheden tegenover de Jemenieten weerspiegelen”, verklaarde Ahmed aan de delegaties van de regering van president Abd Rabbo Mansoer Hadi en van de Houthi-rebellen.
De onderhandelingen, die na twee vruchteloze maanden twee weken werden opgeschort, moeten zich concentreren op de toepassing van resolutie 2216 van de VN-Veiligheidsraad, die een einde vraagt van het geweld in Jemen. Op 11 april riepen de VN al een staakt-het-vuren uit, maar dat werd al verschillende keren geschonden.
Daarnaast moeten de onderhandelaars “militaire commissies oprichten die de terugtrekking van het leger en het neerleggen van de wapens moeten observeren, net als de opening van humanitaire corridors”. “Ik hoop dat jullie van deze gelegenheid gebruik gaan maken, die de laatste mogelijkheid zou kunnen zijn om het vertrouwen van het Jemenitische volk te herwinnen”, aldus de VN-gezant.
Bij de oorlog in Jemen kwamen sinds maart 2015 al meer dan 6.400 mensen om het leven. Toen is de Arabische militaire coalitie onder leiding van Saoedi Arabië een operatie gestart om president Hadi te steunen in zijn strijd tegen de Houthi-rebellen, die grote delen van het land controleren.
Daarenboven hebben de extremisten van al-Qaida van de oorlog gebruik gemaakt om hun positie in het zuiden en zuidwesten van het land te versterken. Volgens een verantwoordelijke van de veiligheidsdiensten werden zaterdag nog drie vermoedelijke al-Qaidaleden gedood door een aanval met een drone in het zuiden. Voor zover bekend gebruiken enkel de Verenigde Staten drones in Jemen tegen al-Qaida.

Bron: Belga