Tour - Jarlinson Pantano klopt nieuwe bergkoning Rafal Majka in spurtje met twee

door
Belga
Leestijd 3 min.

Jarlinson Pantano (IAM Cycling) heeft zondag in de Jura de vijftiende etappe in de 103e Tour de France gewonnen. Na 160 kilometer van Bourg-en-Bresse naar Culoz was de 27-jarige Colombiaan in een spurt met twee sneller dan de Pool Rafal Majka. De Fransman Alexis Vuillermoz werd op zes seconden derde, Serge Pauwels op 25 seconden zesde. Chris Froome (Sky) behield de gele leiderstrui. De 31-jarige Brit heeft 1:47 voor op de Nederlander Bauke Mollema en 2:45 op zijn landgenoot Adam Yates. Thomas De Gendt is de bolletjestrui kwijt. Het kleinood is nu in handen van Majka. Die heeft in het bergklassement 37 punten voor op de Oost-Vlaming. Pauwels is 65 punten vierde. In 2014 droeg Majka de bolletjetrui tot Parijs.

Na de massaspurt van zaterdag waren zondag opnieuw de klimmers aan zet. Jens Debusschere (Lotto Soudal) was na zijn val van zaterdag niet meer van de partij. Hij is na Jurgen Van den Broeck en Edward Theuns de derde Belgische opgever.

Aangezien de aankomst niet bovenop een klim getrokken was en dus niet met stip stond aangeduid bij de klassementsrenners, waagden erg veel vluchters vroeg in de rit hun kans. Een actieve De Gendt probeerde naarstig de juiste ontsnapping op te zetten om zo nog meer punten te sprokkelen voor het bergklassement, maar hij miste de goede trein van dertig vluchters. Bergtruiconcurrent Majka zat daar wel bij, net als Serge Pauwels.

De best geplaatste renner in de kopgroep voorin was de Zwitser Sébastien Reichenbach, zeventiende in op 11:41 en dus liet Team Sky het tempo zakken. De voorsprong van de dertig groeide snel naar drie minuten en zou uiteindelijk zelfs de acht minuten passeren.

In de aanloop naar de Grand Colombier, de enige klim buiten categorie van de dag, stak tweevoudig ritwinnaar Tom Dumoulin samen met Vincenzo Nibali het vuur aan de lont. Op de steile flanken van de Grand Colombier waren het echter dertien anderen die vanuit de omvangrijke vlucht naar het front van de wedstrijd gingen en moesten Dumoulin en Nibali hun inspanningen betalen. Terwijl achterin Astana de kop nam in het uitdunnende peloton, gingen Majka en Ilnur Zakarin er vandoor. Zakarin is echter een bijzonder slechte daler en kwam in de afdaling in de problemen.

Bij het ingaan van de lokale ronde, waarin de renners nog de Lacets du Grand Colombier (eerste categorie) moesten beklimmen, reed Majka samen met Pantano aan de leiding, met 38 seconden voorsprong op een groep met Pauwels, Reichenbach, Zakarin en Vuillermoz. Op de slotklim gooide Majka zijn Colombiaanse vluchtgezel af, maar in de afdaling kon die weer aansluiten. In de sprint was Pantano te snel voor Majka.

De gele trui van Froome kwam op de slotklim niet meer in gevaar. Zijn Sky-ploegmaats neutraliseerden alle prikken van Fabio Aru, Alejandro Valverde en Romain Bardet. Alle belangrijke klassementsrenners finishten in dezelfde tijd, behalve Tejay Van Garderen, die anderhalve minuut verloor en in het klassement van zes naar acht zakte.

Voor Pantano is het de tweede profzege. Vorige maand won hij de negende rit in de Ronde van Zwitserland.

Maandag leggen de renners 209 kilometer af van Morain-en-Montagne naar de Zwitserse hoofdstad Bern. Er is slechts één klim van vierde categorie, maar echt vlak is het nooit. De Côte de Mühleberg, 1,2 kilometer lang en 4,8 procent steil, ligt op 25 kilometer van de finish.

.

bron: Belga