Couppoging Turkije – Beringen beleefde weer woelige avond met honderden mensen op straatprotest

Beringen heeft zaterdagavond voor de tweede opeenvolgende dag een woelige avond beleefd met een straatprotest op de Koolmijnlaan in Beringen. Vier- à vijfhonderd mensen trokken rond 22 uur opnieuw richting het gebouw van Vuslat, een Gülen gezinde Turkse vereniging, maar de politie was voorzien op het protest. Een twintigtal agenten in gevechtstenue en het waterkanon stonden preventief opgesteld. Zondag rond 0.30 uur was de rust weergekeerd. “Er zijn heel veel mensen zonder kwade bedoelingen, maar de enkele amokmakers komen van buiten Beringen. We hopen die onruststokers te detecteren”, aldus de Beringse burgemeester Maurice Webers (sp.a).

Vrijdagavond sneuvelden al enkele ramen van het Vuslatgebouw aan de Beringse Koolmijnlaan. Gülen is de rivaal van de Turkse president Erdogan. Voor het protest in Beringen kwamen zaterdag ook personen met minder goede bedoelingen uit andere gemeenten afgezakt. Er waren deelnemers uit Diest, Heusden-Zolder en zelfs vanuit het Brusselse aanwezig. “Op een bepaald ogenblik was de toestand heel gespannen, maar dankzij de bemiddeling van onder meer de lokale mensen werden de gemoederen bedaard. Na 0.30 uur zaten er nog mensen op de Koolmijnlaan. Omdat ook bewoners uit Heusden-Zolder nog ter plaatse bleven, liet ik mijn collega naar Beringen komen om op die mensen in te praten”, vertelt Webers.

De politie blijft uiteraard de sociale media volgen en blijft waakzaam, als er nog oproepen zouden komen om op straat te komen. “We gaan kijken wie de onruststokers zijn. Samen met het parket willen we bekijken welke gerechtelijke stappen mogelijk zijn om die eventueel voor de rechtbank te brengen. Ik til er zwaar aan. We kunnen dit niet tolereren”, besluit de Beringse burgemeester.

bron: Belga