Ayrault: “Mislukte staatsgreep is geen “blanco cheque” voor Erdogan”

Ayrault:
Ayrault: "Mislukte staatsgreep is geen "blanco cheque" voor Erdogan"

De mislukte staatsgreep in Turkije is geen “blanco cheque” voor Erdogan. “We willen dat de rechtsstaat ten volle functioneert in Turkije.” Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zondag op France 3. Ayrault stelt zich ook vragen bij de “betrouwbaarheid” van Ankara in de strijd tegen IS. “Er zijn vragen die opduiken. Deels is er sprake van betrouwbaarheid, deels is er ook argwaan”, zei Ayroult in antwoord op vragen over de samenwerking van Ankara in de strijd tegen IS.
Het hoofd van de Franse diplomatie gaf voorts aan dat hij en zijn Europese ministers president Recep Tayyip Erdogan maandag zullen oproepen de rechtsstaat ten volle te respecteren. “Er kan geen sprake zijn van zuiveringen, de rechtsstaat moet functioneren.”

Ook de Russische president Vladimir Poetin onderstreepte de nood aan een “snelle terugkeer naar de grondwettelijke orde” en de stabiliteit. Hij vroeg aan de telefoon ook om de veiligheid te verzekeren van de Russische toeristen in Turkije.
Tot slot heeft ook Erdogans aartsrivaal Fethullah Gülen diens reactie op de staatsgreep veroordeeld. Gülen herhaalde dat hij niets met de hele zaak te maken heeft en sluit niet uit dat Erdogan de staatssgreep zelf in scène zou hebben gezet.

Bron: Belga