Toronto overweegt boetes voor onoplettende wandelaars

Slecht nieuws voor de liefhebbers van Pokémon Go in het Canadese Toronto. Het stadsbestuur overweegt er om boetes in te voeren voor wandelaars die gekluisterd zijn aan hun smartphone en bijgevolg geen aandacht hebben voor het verkeer. Dat bericht Time Magazine.

Met haar wetsvoorstel wil gemeenteraadslid Frances Nunziata het mogelijk maken om elke weggebruiker te beboeten als hij of zij een smartphone gebruikt op de baan en bijgevolg duidelijk geen aandacht meer heeft voor de omgeving. Voor Nunziata is het een kwestie van veiligheid.

Toronto is lang niet de eerste stad waar een soortgelijk voorstel op tafel ligt. Volgens Time werden gelijkaardige ideeën besproken in vijf verschillende Amerikaanse staten, maar kwam er nooit een wet van. Vaak was de wetgever niet zeker hoe en waar het de maatregel zou moeten toepassen. De vrees dat de staat zo te beschermend zou ingrijpen in het dagelijkse leven van burgers was ook een zorg.

Ludiek acties tegen het groeiende probleem zijn er wel. Zo plaatste de Duitse stad Augsburg onlangs verkeerslichten in de grond om smartphoneverslaafden bewust te maken van hun omgeving.

Foto AFP / F.J. Brown