Race Witte Huis – Trump stelt running mate Pence voor als zijn “eerste keuze”

Race Witte Huis - Trump stelt running mate Pence voor als zijn "eerste keuze"

Donald Trump heeft Mike Pence zaterdag officieel voorgesteld als zijn running mate in de race naar het Witte Huis. Trump noemde de gouverneur van Indiana “de leider die zal helpen om tot een veilige en welvarende samenleving te komen voor alle Amerikanen”. Dat Pence zijn “eerste keuze” is, verzekerde Trump zaterdag. Nochtans doen al dagenlang geruchten de ronde dat de miljardair Pence op het laatste moment nog had willen inruilen voor een andere kandidaat. Zijn democratische rivale Hillary Clinton maakte handig gebruik van de verwarring om hem als wispelturig af te schilderen, eerder dan standvastig.
Trump noemde Pence de “law-and-order kandidaten”, terwijl Pence Trump loofde als de man die “de hoop en de frustraties van de Amerikanen begrijpt zoals geen enkele leider dat meer deed sinds Ronald Reagan”.
Beide republikeinen deden voorts hun best om het contrast met Clinton in de verf te zetten. Volgens Pence zijn de VS verzwakt tijdens Clintons periode als minister van Buitenlandse Zaken. Hij schuwde daarbij verwijzingen naar terreurgroep IS en de aanslagen in het westen niet.
De 57-jarige Pence wordt tot de conservatieve vleugel van de partij gerekend en is een aanhanger van de Tea Party-beweging. Hij omschrijft zichzelf als “een christen, een conservatief en een Republikein, in die volgorde”. Hij heeft meer politieke ervaring dan Trump, wat hem geschikter maakt om te onderhandelen met het Congres. Hij zat van 2001 tot 2013 in het Huis van Afgevaardigden. Sinds 2013 is hij gouverneur van Indiana.

bron: Belga