Couppoging Turkije – “Verantwoordelijken zullen hoge prijs betalen” (Erdogan)

De mensen die achter de couppoging van vrijdag in Turkije zitten, zullen een zeer hoge prijs betalen voor dit verraad. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn eerste publieke verschijning sinds het begin van de couppoging, in Istanboel, waar hij door zijn aanhangers werd ontvangen. De president verklaarde ook dat er een missie begonnen is om het leger “volledig te zuiveren van verraderlijke elementen”. Volgens de president zit de in ballingschap verblijvende Fethullah Gülen, zijn gezworen vijand, achter de couppoging. Hij beschuldigt hem ervan parallelle structuren te hebben opgezet om hem ten val te brengen. Gülen zelf veroordeelde de couppoging al met klem en verklaarde dat “overheden gewonnen moeten worden via een proces van vrije en eerlijke verkiezingen”.
Erdogan meldde bovendien dat het hotel waar hij op vakantie was in de kuststad Marmaris, in het zuidwesten van het land, gebombardeerd werd na zijn vertrek. De president liet ook weten dat hij niet op de hoogte is van het lot van de stafchef van het leger.
Premier Yildirim liet eerder op de avond weten dat de situatie grotendeels onder controle is. Persbureau dpa meldt iets voor 04.00 uur echter dat er in Istanboel nog schoten en explosies te horen zijn.

bron: Belga