Couppoging Turkije – Erdogan roept VS op Gülen uit te leveren

Couppoging Turkije - Erdogan roept VS op Gülen uit te leveren
Couppoging Turkije - Erdogan roept VS op Gülen uit te leveren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Verenigde Staten opgeroepen zijn in Pennsylvania wonende rivaal Fethullah Gülen te arresteren of aan Turkije uit te leveren. Volgens Erdogan zit Gülen achter de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht. De VS – NAVO-bondgenoten van Turkije – lieten al verstaan dat Ankara met stevige bewijzen zal moeten komen. Erdogan deed zijn oproep in Istanboel, waar hij zaterdagavond duizenden aanhangers toesprak die waren samengekomen om hun steun uit te spreken aan de Turkse president.
Volgens Erdogan zit de in ballingschap verblijvende Gülen achter de couppoging. Hij beschuldigt zijn gezworen vijand ervan parallelle structuren te hebben opgezet om hem ten val te brengen. Gülen zelf veroordeelde de couppoging al met klem en verklaarde dat “overheden gewonnen moeten worden via een proces van vrije en eerlijke verkiezingen”.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet zaterdag al verstaan dat de VS “geldige en solide bewijzen” wil over de eventuele betrokkenheid van Gülen. “De VS zullen die dan onderzoeken en er het gepaste oordeel over vellen.”
Niet alleen in Istanboel kwamen zaterdagavond trouwens aanhangers van Erdogan samen. Hetzelfde gebeurde aan het parlement in Ankara, weliswaar in beperktere getalen. Eerder op de dag had Erdogan zijn volgers via twitter al opgeroepen om “meester te blijven van de straten, omdat een nieuwe opstoot (van geweld) altijd mogelijk is”.

Bron: Belga