Couppoging Turkije – Bommen gedropt in de buurt van presidentieel paleis, soldaten geven zich over in Istanboel

Couppoging Turkije - "Meer dan 120 arrestaties" (premier)

Militaire vliegtuigen hebben zaterdag rond 05.30 Belgische tijd nog bommen gedropt in de buurt van het presidentieel paleis in Ankara, waar op televisiebeelden veel rook te zien was. Het presidentschap meldt dan weer dat F-16’s luchtaanvallen uitvoeren op voertuigen van de putschisten in het buurt van het paleis. De autoriteiten arresteerden een brigadier-generaal die gelinkt zou zijn aan de staatsgreep, en de politie heeft soldaten op de brug over de Bosporus samengedreven. Op televisiebeelden is te zien hoe een groep van 60 rebellerende soldaten zich overgaf aan de politie. In totaal werden meer dan 130 mensen gearresteerd.
Volgens de chef van de politie van Istanboel is de situatie in de stad “redelijk” goed, aldus persagentschap Anadolu. “Op dit moment heeft de politie de controle over Istanboel, in Ankara zijn er nog steeds enkele uitdagingen. Zoals God het wil, zullen we deze problemen overwinnen”, aldus Celalettin Lekesiz.
Er zijn dus nog steeds spanningen in het land, uren nadat premier Binali Yildirim had aangekondigd dat de situatie “grotendeels onder controle” was. Bij de couppoging kwamen in Ankara alleen al minstens 42 mensen om het leven, voornamelijk burgers.

bron: Belga