Reusachtige mand staat te koop

Een opmerkelijk gebouw in Newark, in de Amerikaanse staat Ohio, staat te koop. Het pand in de vorm van een reusachtig mand was het hoofdkwartier van The Longaberger Company, een bedrijf dat manden en woondecoratie-artikelen produceert.

Het unieke bouwwerk was het idee van Dave Longaberger. Volgens The Columbus Dispatch heeft de oprichter van het bedrijf in een meeting met architecten en ontwerpers een van zijn manden op tafel gezet. Hun opdracht was dat exact overbrengen naar een gebouw van zeven verdiepingen. Daar zijn ze in geslaagd en de ‘Big Basket’ werd een geliefde bezienswaardigheid, zowel bij de werknemers als bij de lokale inwoners.Maar na de dood van Dave Longaberger in 1999 ging het bergaf met het bedrijf. Op zijn hoogtepunt vervulden 500 medewerkers hun dagtaak in de mand, maar in 2014 waren dat er nog amper 60. Deze week hebben de laatste personeelsleden het gebouw verlaten. Na een overname gaat het beter met woondecoratiebedrijf, maar het heeft nog uitstaande schulden. Daarom wordt het unieke pand verkocht.

Die verkoop wordt geen sinecure volgens makelaar Michael Guagenti. Hoewel het gebouw een enig ontwerp heeft en een prima bouwwerk is, is het bijzonder duur om de uiterlijke kenmerken te verwijderen. Bovendien ligt de Big Basket is een redelijk afgelegen gebied, wat een eventuele investering niet vergemakkelijkt.

Foto Wikimedia Commons / D. Jensen