Deze vijf super-specerijen geven je gezondheid een boost

Er gaat geen week voorbij of er duikt ergens wel een nieuwe ‘superfood’ op die je als gezondheidsfreak liefst dagelijks achter de kiezen steekt. Voor wie het beu is om te lezen over chiazaad, boerenkool of quinoa veranderen we het geweer van schouder. Wat volgt zijn vijf ‘superspecerijen’ en hun heilzame eigenschappen.

1. Kaneel: de geheugenbooster

In België eten we het vooral als extraatje op een appeltaart, maar kaneel heeft belangrijke gezondheidsvoordelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bruine stokjes iemands vermogen om nieuwe dingen te leren kunnen verbeteren. Kaneel stimuleert namelijk de hippocampus, het deel van de hersenen dat instaat voor ons geheugen. Daarnaast helpt kaneel ook om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Zo heb je langer energie en vermindert de drang naar zoetigheden.

2. Kurkuma: de pijnstiller

spice-709953_960_720

Los van de mooie gele kleur, is kurkuma ook een krachtig antioxidant met belangrijke onstekingsremmende eigenschappen. Het helpt ook om pijn te verlichten bij arthritis-patiënten en bij tandproblemen. In India wordt het goudkleurige poeder ook vaak op open wonden gesmeerd om ze sneller te laten helen. Kurkuma geeft ook de leverfuncties een boost, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden.

3. Gember: de anti-misselijkheidpil

ginger-1388002_960_720

Gember wordt vooral aangeraden aan vrouwen bij het begin van hun zwangerschap. De smaakvolle wortel helpt onder meer om de beruchte ochtendmisselijkheid te bestrijden door de werking van de maag en de darmen te normaliseren. Dat is ook de reden waarom gember in het algemeen de spijsvertering bevordert. Het is ook goed voor je uiterlijk, geeft je een gezonde blos en glanzend haar. Tot slot is gember ook bevorderlijk voor de bloedcirculatie.

4. Saffraan: het antidepressivum

saffron-215932_960_720

Saffraan staat bekend als de duurste specerij ter wereld. Het is zelfs duurder dan goud, en dat heeft zo zijn redenen. In de traditionele Perzische geneeskunde wordt het al sinds oudsher gebruikt als natuurlijk antidepressivum. De rode draden geven de productie van het feelgood hormoon serotonine in onze hersenen een boost.

5. Chilipeper: de vetverbrander

chilli-peppers-672925_960_720

Chilipepers zijn een bondgenoot in de strijd tegen de overtollige kilo’s. Ze verhogen het metabolisme en helpen ons lichaam om efficiënter vet te verbranden. Bovendien heeft onderzoek al aangetoond dat chilipepers de eetlust verminderen, waardoor je dus minder calorieën opneemt.