Waarschuwingsapp Franse overheid reageerde pas 3 uur na aanslag in Nice

Waarschuwingsapp Franse overheid reageerde pas 3 uur na aanslag in Nice

De vorige maand gelanceerde waarschuwingsapp SAIP (système d’alerte et d’information des populations), van het Frans ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft bijna drie uur na de aanslag in Nice de eerste melding uitgestuurd. De app kwam er in aanloop naar het EK, en moest burgers op de hoogte brengen in geval van een aanslag of het vermoeden van een aanslag. Verschillende gebruikers postten vrijdag op de sociale media screenshots die aantoonden dat SAIP niet geslaagd is in zijn eerste echte test. Tot bijna drie uur na de aanslag was op de app te lezen dat er “geen enkel incident was”. Het was pas om 1.34 uur dat de gebruikers de eerste melding kregen over de vrachtwagen die bijna drie uur eerder dood en vernieling had gezaaid op de Promenade des Anglais in Nice. Bij de aankondiging was gemeld dat de app vijftien minuten nodig zou hebben om bij een aanslag de info te verspreiden.

Franse media leggen uit dat de beslissing om de melding te versturen komt van de betrokken prefectuur. Le Nouvel Observateur schrijft dat de prefectuur iets na middernacht de inwoners van Nice al had geadviseerd “bescherming te zoeken”.
Appontwikkelaar Deveryware werd om 15 uur verwacht op het ministerie van Binnenlandse Zaken, meldt een Télérama-journalist.

bron: Belga