Hoge Raad voor Financiën tikt regeringen op de vingers over uitblijven begrotingsakkoord

Omdat de regeringen in ons land het onderling niet eens geraken over de begrotingsdoelstellingen, kan de Hoge Raad voor Financiën (HRF) die begroting niet langer optimaal opvolgen. Dat staat in een lijvig advies dat de HRF heeft gepubliceerd. Om de begroting en de begrotingsdoelstellingen per overheidsniveau goed op te volgen, moet de Hoge Raad voor Financiën cijfers krijgen die zijn goedgekeurd op het Overlegcomité. Maar in dat orgaan, waarin de verschillende regeringen van ons land vertegenwoordigd zijn, is er geen akkoord over de bindende doelstellingen per overheidsdomein.

Zo werd op het Overlegcomité van april 2015 enkel “akte genomen” van het Stabiliteitsprogramma 2015-2018. Hetzelfde gebeurde enkele maanden geleden met het Stabiliteitsprogramma 2016-2019. “Bijgevolg ontbreken momenteel ook voor 2016 formeel goedgekeurde doelstellingen per overheidsniveau”, stelt de HRF.

“De Afdeling (Afdeling Financieringsbehoeften van de Overheid, red.) dringt er bij de regeringen dan ook op aan dat er werk wordt gemaakt van een akkoord over de doelstellingen 2016 zodat de Afdeling haar monitoringsopdracht zoals voorgeschreven door het samenwerkingsakkoord kan uitvoeren”, luidt het.

Oppositiepartij Groen spreekt van “snoeiharde kritiek” van de HRF. “Door de onenigheid tussen de regeringen werkt de Hoge Raad voor financiën dus in het luchtledige”, reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska. “Dezelfde partijen N-VA, Open Vld en CD&V zitten zowel in de Vlaamse als de federale regering. En toch slagen ze er blijkbaar niet in om overeenstemming te vinden over de doelstellingen voor de begroting. Door blind te varen nemen ze grote risico’s voor deze en volgende generaties”, aldus nog Rzoska.

bron: Belga