Belgische voetbalbond wil "flexibele bondscoach met ervaring op hoogste niveau"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) moet na de ontbinding van het contract van Marc Wilmots op zoek naar een nieuwe T1 voor de Rode Duivels. De KBVB stelde een profiel op van twee pagina's waaraan de volgende bondscoach van België moet voldoen. "We gaan op zoek naar een trainer met ervaring in het moderne en internationale voetbal", zei Chris Van Puyvelde, sportief directeur bij de KBVB, op een persconferentie in het bondsgebouw. "De trainer die we zoeken moet bovendien al resultaten hebben geboekt. Behalve de ervaring moet de nieuwe bondscoach ook tactisch vernuft en flexibiliteit voor de dag kunnen leggen. Het voetbal evolueert immers continu", aldus Van Puyvelde. De sportieve directeur verwees daarbij naar de Portugees Fernando Santos, die zijn vaderland in Frankrijk naar de Europese titel leidde. "In het hedendaagse voetbal moet een ploeg zich kunnen aanpassen, zowel aan de tactiek van de tegenstander als op het menselijke aspect."

"Deze generatie Rode Duivels is het bij clubs gewoon om in de beste omstandigheden te werken, een bondscoach moet binnen de huidige structuur ook kunnen werken in die 'high performance context'. Ten slotte is samenwerking van enorm belang, zodat de werking rond de Rode Duivels loopt als een geoliede machine. Ook open communicatie met de fans en de media speelt daarin een grote rol", deed Van Puyvelde enkele elementen van het gezochte profiel uit de doeken. De KBVB spreekt geen voorkeur uit voor een Belgische oefenmeester.

"We leggen de lat hoog, maar zijn realistisch. We hebben een aantal objectieve criteria opgelijst, maar niet aan alle elementen zal voldaan kunnen worden. We hebben aan attractieve ploeg, ik verwacht dat mijn mailbox de komende weken vol zal lopen", zei Van Puyvelde. "Pas na de eerste screening van de kandidaten zullen we kijken wat budgettair mogelijk is. De Rode Duivels zijn in ieder geval een sterk product, dat moeten we durven verkopen. Vooruitgang boeken om binnen twee jaar daar de vruchten van te plukken, dat is onze prioriteit."

Coaches kunnen hun kandidatuur indienen, vanaf augustus zal de technische commissie van de KBVB die inzendingen evalueren en gesprekken opstarten. "Dat zal professioneel en sereen gebeuren", verklaarde Bart Verhaeghe, voorzitter van de technische commissie.

bron: Belga