Bakelants gaat dochtertje bezoeken in België

door
Belga
Leestijd 3 min.

Jan Bakelants zal de Tour kort even verlaten vlak voor de rustdag. Maandagavond, na de etappe in Bern, keert hij met het vliegtuig naar België terug om zijn dochter Julia en zijn vriendin Daphne te bezoeken. Dinsdag keert hij terug in de loop van de rustdag. Al moet één en ander wel nog officieel geregeld worden. "We wachten nog op één akkoord, van de medische staf", legde hij uit na de tijdrit. "Voor de rest gaat iedereen akkoord, zoals ASO en zo. Maar de medische weet-ik-veel-wat van de dopingcontrole moet nog zijn akkoord geven. Het zou bizar zijn mocht dat niet in orde komen. Dat zou van weinig menselijkheid getuigen. Ik denk dat er momenteel grotere problemen zijn dan iemand die naar huis gaat om zijn pasgeboren dochter te bezoeken."

Bakelants kwam ook kort even terug op de gebeurtenissen van donderdagavond in Nice. "Er zijn eigenlijk geen woorden voor, het is niet de eerste keer dat dit zich voordoet dit jaar en meer dan in herhaling vallen kan ik niet doen. Je zal er maar tussen staan, daar in Nice."

Moest er vandaag wel gekoerst worden? "Tja, het grootste schandaal vond ik toch wel Dwars door Vlaanderen. Een koers die plaats vond daags na de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Daar kon ik toen echt niet bij. Ik heb veel respect voor de organisatie van Dwars door Vlaanderen, maar dat toen werd gekoerst terwijl het land in brand stond, daar kon ik geen begrip voor opbrengen. Wat in Nice is gebeurd, is even erg, maar dit is de Tour, dit is toch anders, al valt er veel voor te zeggen om ook gewoon niet te rijden. Anderzijds, voor mij is deze tijdrit niet belangrijk, voor anderen wel, dus zij koersen dan liever wel. Het is moeilijk."

Bakelants werd gisteren het slachtoffer van een valpartij door een supporter die met zijn vlag stond te zwaaien. "Daar ben ik nog steeds niet over te spreken", zei hij. "Ik vind de veiligheid in deze Tour niet gegarandeerd, het is echt ondermaats, wat me gisteren is overkomen is beneden alle pijl. Er zijn geen excuses ook gekomen van ASO en ook niet van die idioot die me dat heeft aangedaan. Ik heb meteen gezegd dat ik de man, die dronken was, zijn gegevens wou, maar de ploeg is daar laks in geweest en heeft die niet gevraagd, want ik zou daar eigenlijk meteen mee naar de rechtbank willen gaan en die gast een proces aandoen. We laten het altijd over ons komen, vaak omdat we de tijd niet hebben om te stoppen tijdens de koers. Ik had die tijd wel gisteren omdat ik al tegen de grond lag en omdat me niet uitmaakt of ik een kwartier of 20 minuten zou verliezen. Het is gewoon jammer dat dit voortdurend gebeurt en er altijd met de zachte hand wordt overgegaan. ASO is gewoon laks geweest. In plaats van onderzoek te doen naar motoren in de fiets zouden ze beter het publiek wat meer in toom houden."

De blessure zelf valt mee, maar plezant is het niet. "Het was weer op de kant waar ik al twee keer op heb gelegen. Die huid was nog erg fragiel en weer maar eens is alles open. Dus ja, dat was niet echt een topdag. Zeker omdat ik het gevoel had dat ik aan het beteren was, dat ik er aan het doorkomen was. Dan nog maar eens moeten afsluiten met een negatief gevoel, dat is niet echt plezant", eindigde hij.

bron: Belga