Aanslag Nice – Noodtoestand met drie maanden verlengd

Aanslag Nice - Noodtoestand met drie maanden verlengd

De noodtoestand in Frankrijk, die normaal gezien op 26 juli zou aflopen, zal met drie maanden verlengd worden. Dat heeft de Franse president François Hollande vrijdagochtend verklaard tijdens een televisietoespraak naar aanleiding van de aanslag in Nice, waarbij minstens 77 doden vielen. De president zal binnen een week een wetsvoorstel indienen om de noodtoestand te verlengen. De president verklaarde dat premier Manuel Valls en hij beslist hebben dat een hoog veiligheidsniveau behouden zal worden in het hele land. De zogenaamde operatie “Sentinelle”, die van start ging na de aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in januari 2015, wordt voortgezet, met een tienduizendtal militairen die patrouilleren in de straten.
De president verklaarde ook dat hij beroep gaat doen op de operationele reserve, die bestaat uit burgers die in het leger of de gendarmerie hebben gezeten.
Hollande bevestigde ook zijn vastberadenheid om het terrorisme te bestrijden. “We zullen blijven vechten tegen zij die ons aanvallen” in Syrië en Irak en de operaties in die landen nog uitbreiden, aldus de president, die zo verwijst naar de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

bron: Belga