“Vrees voor 1 Belgisch slachtoffer”

Vice-Prime Minister and Foreign Minister Didier Reynders pictured during the first day of a two-day Nato Summit, in Warsaw, Poland, Friday 08 July 2016. The Summit is expected to decide about military reinforcements on NATO territory in Central-East Europe. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) meldt dat er waarschijnlijk een Belgische vrouw van Russische afkomst en een Kazachse vrouw, die al een tijdje in ons land woont, bij slachtoffers van de aanslag in Nice zijn. De minister had eerder al gewaarschuwd dat de kans op overleden landgenoten groot was.

Het zuiden van Frankrijk is een populaire vakantiebestemming voor de Belgen, waardoor al snel de vrees heerste dat er ook landgenoten bij de dodelijke slachtoffer zouden zijn. Buitenlandse Zaken probeerde samen met verschillende touroperators alle Belgen in de regio te contacteren, maar van 20 onder hen bleef een antwoord uit. De buitenlandminister liet uiteindelijk weten dat hij vreesde voor minstens twee slachtoffers met een Belgische band.

 

Eerder op de dag had hij op RTBF mensen met vragen of gezinnen met familieleden in de regio van Nice aangeraden om het noodnummer +32 2 501 40 00 van Buitenlandse Zaken te contacteren. De minister, die momenteel in Mongolië verblijft voor een belangrijke top, reageerde ook op de gebeurtenissen. “We hebben allemaal dezelfde reactie: we veroordelen deze terreurdaad en leven mee met de slachtoffers. Het is belangrijk om verder te werken om deze daden te vermijden”, aldus de minister.

Touroperators Jetair en Thomas Cook proberen ondertussen alle mensen te lokaliseren die via hun maatschappij naar Nice zijn gevlogen. Dat is een moeilijke taak, omdat mensen vaak enkel een vliegtuigticket bij hen boeken en hun verblijf zelf regelen. De vluchten vanuit Brussel Airport naar de Franse badstad gaan door zoals gepland. Volgens de operatoren is er geen reden om boekingen naar en in Nice voor de komende dagen te annuleren.

Belga / E. Lalmand