van ‘sterrenhemel’ tot ‘belangrijk’: dit betekenen IKEA-termen

Elk product van meubelgigant IKEA heeft keurig een eigen naam, maar van die Zweedse termen begrijpen wij natuurlijk niets. Tijd om daar verandering in te brengen, dacht de redactie van Apartment Therapy. Zij vroegen het hoofd research en product development van IKEA Mikael Ydholm om de namen te verklaren. Enkele opvallende betekenissen:

VIKTIGT

Onder deze term vind je allerlei rieten voorwerpen zoals manden en stoelen in de meubelzaak. De ontwerpers vinden dat blijkbaar heel essentiële stukken, want viktigt betekent ‘belangrijk’.

FÖRHÖJA

Dit is Zweeds voor ‘iets optillen’. Alle producten die je gebruikt wanneer je iets verplaatst of opbergt, zoals kisten en manden, dragen deze gepaste naam.

FJÄDERMOLN

Onder deze term verkoopt IKEA een kussen in de vorm van een wolk. Het lijkt een erg agressieve naam voor zo’n schattig kussentje, maar gelukkig betekent fjädermoln gewoon ‘wolk’.

BJÖRKSNÄS

Tapijten van de populaire meubelzaak mogen zich vereerd voelen, want Björksnäs is de naam van een klein, idyllisch dorpje in Zweden.

STJÄRNBILD

We eindigen met de mooiste betekenis. Spullen zoals doekjes, lakens en slabbetjes kregen deze term van de populaire meubelzaak. Betekenis van het woord? Sterrenhemel.

Wil je deze termen ook juist kunnen uitspreken? Dan kan je onderstaand filmpje bekijken voor een stoomcursus IKEA-taal.Foto Pixabay