Anderlecht trekt naar Rusland in CL-voorronde

Anderlecht's Nathan Kabasale celebrates after scoring during a friendly soccer game between KSV Oudenaarde and 1st division team RSC Anderlecht, Wednesday 29 June 2016 in Oudenaarde. It's the first friendly game of RSCA for the upcoming season 2016-2017. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

Voor Anderlecht loopt de weg naar de vetpotten van de Champions League langs Rusland. In de derde voorronde van het kampioenenbal nemen de Brusselaars het op tegen de Russische vicekampioen FK Rostov.

Bij de loting in het Zwitserse Nyon genoot Anderlecht van een beschermde status, al kon het met AS Monaco of de Roemeense traditieclub Steaua Boekarest lastige tegenstanders treffen. Ook het Griekse PAOK of het Zwitserse Young Boys behoorden tot de mogelijke opponenten, maar FC Rostov rolde uit de trommel. Niet meteen een ronkende naam, al eindigde de club vorig jaar wel tweede in de Russische competitie, voor het kapitaalkrachtige Zenit Sint-Petersburg van Axel Witsel en Nicolas Lombaerts. Het was meteen de meest succesvolle jaargang in het bestaan van FK Rostov.

Eerst op verplaatsing

Anderlecht speelt op 26 of 27 juli eerst op verplaatsing. Een week later, op 2 of 3 augustus, volgt de terugwedstrijd in het Constant Vanden Stockstadion. Als de Brusselaars verliezen, worden ze opgevangen in de play-offs van de Europa League. Bij winst volgt in de laatste voorronde waarschijnlijk een zware dobber. Manchester City, Porto, Villarreal, Sjachtjor Donjetsk en Ajax zijn dan mogelijke tegenstanders. Als een van die laatste twee ploegen de derde voorronde niet overleeft, behoort een dubbele confrontatie met Borussia Mönchengladbach of AS Roma tot de mogelijkheden. Club Brugge is als landskampioen al zeker van een plaats in de groepsfase van het kampioenenbal.

Gent naar Roemenië

In Nyon werd ook geloot voor de derde voorronde van de Europa League, waarin AA Gent en Racing Genk aan de bak moeten. De Buffalo’s werden gekoppeld aan het Roemeense FC Viitorul Constanta, dat getraind wordt door Georghe Hagi. Als Genk de tweede voorronde overleeft, wacht een dubbele confrontatie met het Zweedse BK Häcken of het Ierse Cork City FC. De Limburgers moeten zich eerst nog ontdoen van het Montenegrijnse Buducnost Podgorica. De heenwedstrijd werd donderdag alvast met 2-0 gewonnen.