Aan sport denken maakt je fitter

Goed nieuws voor wie een strak lichaam wil, maar niet graag sport. Volgens de Britse dokter en wetenschapsjournalist Michael Mosley moet je je helemaal geen uren aan een stuk in het zweet werken, gewoon denken dat je sport zou voldoende zijn. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De wetenschapsjournalist heeft zich verdiept in 'motor imagery', een mentale training die af en toe wordt toegepast bij atleten. Om te testen of deze oefening ook werkt bij gewone mensen, moesten zeven proefpersonen de mentale training een maand lang uitproberen. Vijf dagen per week moesten ze zich inbeelden dat ze op een work-out uitvoerden, zonder dat ze dit effectief deden.

Raar maar waar, na vier weken merkten de onderzoekers wel degelijk een effect op. Het is niet zo dat de spiermassa massaal was toegenomen, maar wel werden de spieren meer gebruikt dan voordien. Bij de meeste proefpersonen werd een verschil van 20% gemeten, en bij één iemand zelfs 33%.

Mosley besluit dat de spiermassa niet groeit door de mentale training, maar wel enorm verbetert. "Je krijgt door deze training geen grotere spieren, maar gebruikt meer dan je dacht dat je hebt", aldus de dokter.

Foto Pixabay