Curved monitoren van Samsung oogsten lof van Harvard Medical School

Organische lichtemitterende diode (Oled), Ultra High Definition (UHD), gebogen schermen … De innovaties op het vlak van beeldschermen volgen elkaar in sneltempo op. Samsung is al jaar en dag trendsetter in dit domein en bracht bijgevolg heel wat van die nieuwigheden op de markt. Vanwege de kwaliteit van de curved monitoren wordt de Koreaanse techgigant nu zelfs in de kijker gezet voor een universitair onderzoek van Harvard.

Volgens het onderzoek van de prestigieuze Universiteit van Harvard zijn er tal van voordelen verbonden aan gebogen schermen. De resultaten, die werden gepresenteerd op het jaarlijkse evenement van de Society of Information Display in San Francisco, belichten naast die pluspunten ook de prestaties van de Samsung-beeldschermen. Die leveren erg knappe prestaties in vergelijking met de conventionele monitoren, vooral op het vlak van visueel comfort voor de kijker.Banner-Discover_tbv-metrotime_2_NL_def01mp

Het onderzoeksteam, onder leiding van Drs. Eli Peli en Gang Luo, keek naar de gevolgen voor onze gezond na blootstelling aan computerschermen. Wat ze vooral te weten wilden komen, is of gebogen schermen de effecten van het Computer Vision Syndrome (CVS) zouden kunnen verminderen of zelfs voorkomen. CVS laat zich kenmerken door vervelende kwaaltjes als vermoeide ogen, wazig zicht of moeite om te focussen. Die zijn op zich niet erg gevaarlijk maar wel bijzonder irritant, zeker voor wie dagelijks een computer moet gebruiken.

De onderzoekers van de Harvard Medical School vroegen daarom mensen met een perfect zicht om te kijken naar een 34 inch curved monitior van Samsung en naar een klassiek beeldscherm. Voor en na de kijksessies vulden de proefpersonen vragenlijsten in. Daaruit is gebleken dat de symptonen van CVS aanzienlijk vaker voorkwamen bij de personen die naar een klassiek, recht scherm keken. Bij de curved monitor waren er een pak minder klachten, omdat de buiging overeenkomt met de bolle vorm van het menselijk oog. Dankzij die overeenkomst moeten onze ogen zich minder inspannen, wat leidt tot een comfortabele visuele ervaring.

Deze resultaten zijn geen verrassing voor Seog-gi Kim, de Senior Vice-President Visual Display Business bij Samsung. “Dankzij innovatief design en een heel gamma kijkvriendelijke functies, zijn de gebogen schermen van Samsung geoptimaliseerd om de meest meeslepende, comfortabele en levendige visuele ervaring mogelijk te maken”, aldus Seog-gi Kim. “De resultaten van de studie van de Harvard Medical School versterken nog maar eens onze belofte om kwalitatief hoge visuele omgevingen te bieden, en wij zullen nieuwe innovaties blijven brengen die de verwachtingen van onze klanten overtreffen”, besluit de Senior Vice-President.