Zorgt onthoofde etappe naar Ventoux alsnog voor spektakel?

door
Belga
Leestijd 2 min.

Iets na het middaguur werd de twaalfde etappe op gang getrokken in Montpellier, richting Mont Ventoux waar 191 renners in koers niet de aankomst op de top wacht, maar 6,7 kilometer eerder, aan Chalet Reynard. Quintana wil Froome daar een eerste keer bestoken in deze Tour en hij is gebeten op winst, zeker na de kleine prikjes die de gele trui de voorbije dagen aan de Colombiaan uitdeelde. Het weer, vooral de wind, want regen wordt niet voorspeld onderweg, speelt zijn rol in deze koninginnenrit van de Tour de France. Windstoten tot 100 kilometer per uur op de top en gevoelstemperaturen bij het vriespunt zorgden er voor dat de organisatie gisteren besliste om de etappe in te korten met zo'n 6,5 kilometer.

Niet getreurd, er wacht hen dan nog steeds 9 kilometer klimwerk op de 'Kale Berg', met ook nog heel wat steile stukken onderweg. In 2013 won Froome op de Mont Ventoux, graag wil hij dat kunstje over doen. "Het wordt nog steeds een mooie rit", stelde de gele trui, "meer zelfs, nu de klim korter is, zal dat wellicht voor meer aanvallen zorgen, meer hectiek en meer spankracht."

Al wil Froome ook nog wat in de tank houden voor de tijdrit daags nadien. "Ga je te diep op de Ventoux, dan bekoop je dat misschien in de chronorit", voorspelde hij woensdagavond, "dus het wordt ook een beetje rekenen."

Wie alvast niet zal rekenen is Nairo Quintana. De Colombiaan had liever de finish op de top zien liggen, maar moet er zich bij neerleggen dat er minder klimkilometers op de teller staan. "Ik wil er graag winnen", zei hij vanmorgen bij de start van de etappe. "De Mont Ventoux is mytisch, dat weet iedereen, daar wil je als renner eens winnen, het is jammer dat de rit is ingekort, maar gelukkig ook hierna zijn er nog veel bergen in deze Tour"

bron: Belga