"Samenstelling oppervlak bepaalt mee bewoonbaarheid planeet"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven hebben becijferd dat de samenstelling van het oppervlak op een planeet mee bepalend is voor de temperatuur en dus ook voor de bewoonbaarheid. Hoe meer wrijving tussen het oppervlak van de planeet en de atmosfeer, hoe meer kans op een bewoonbaar klimaat. In de zoektocht naar bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel concentreren sterrenkundigen zich momenteel op rotsachtige planeten die rond een kleinere ster dan onze zon draaien. Dergelijke planeten zijn echter meestal permanent met één kant naar hun ster gericht waardoor de temperaturen op de dagkant veel te hoog oplopen om leven mogelijk te maken, terwijl de nachtkant veel te koud is.

De onderzoekers Ludmila Carone, Rony Keppens en Leen Decin wezen eerder al op de mogelijke aanwezigheid van een 'airconditioning'-systeem waarbij de koele lucht van de nacht- naar de dagzijde gevoerd wordt, geleidelijk opwarmt om via de bovenste lagen van de atmosfeer terug aan de nachtzijde te belanden. De aanwezigheid op de evenaar van deze planeten van een sterke luchtstroming in de bovenste lagen van de atmosfeer verhindert deze circulatie echter vaak.

Uit de studie van honderden computermodellen blijkt nu dat deze sterke luchtstroming onderdrukt kan worden als er voldoende wrijving is tussen het oppervlakte van de planeet en de atmosfeer errond. "Als op planeten met een goed werkend 'airconditioning-systeem' bovendien ook de atmosfeer de juiste samenstelling heeft, is dat de kans groot dat deze planeten bewoonbaar zijn", aldus de onderzoekers.

bron: Belga