Rijexamen wordt strenger

Rijexamen wordt strenger

Het rijexamen wordt moeilijker. Op de theoretische proef wordt nog slechts één zware fout geduld, er komt een extra computertest en kandidaat-chauffeurs zullen bijkomende manoeuvres moeten kunnen tonen. Dat schrijft De Morgen vanmorgen. Uitgangspunt is de rijvaardigheid in reële situaties en de mate waarin de leerling het verkeer correct kan inschatten. Zo zal een extra computertest via simulaties vragen om het gevaar van bepaalde situaties in te schatten.

Voorts duiken manoeuvres op die eerder waren afgevoerd. Denk aan achteruit rijden op een rechte lijn, links inparkeren en de wagen loodrecht wegzetten in een parkeervak. Voortaan zal dat wel op de openbare weg moeten gebeuren. De proeven worden bepaald bij lottrekking.

Het praktijkexamen wordt voorts een tikje duurder, 39 in plaats van 36 euro. Wel vervalt de wachttijd van drie jaar om een vervallen voorlopig rijbewijs te vervangen. De daarvoor vereiste zes uur rijles blijft wel overeind. De tolkdiensten worden tot slot beperkt tot Frans, Engels en Duits.

Parlementsleden van Open Vld en CD&V spreken in De Morgen alvast hun steun uit voor de nieuwe aanpak. Bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) wenst pas te reageren na de definitieve goedkeuring op de ministerraad morgen.

bron: Belga