Poetin hoopt op “constructieve dialoog” met Theresa May

Poetin hoopt op
Poetin hoopt op "constructieve dialoog" met Theresa May

De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag klaar te zijn voor een “constructieve dialoog” met de nieuwe Britse premier Theresa May.
“Vladimir Poetin heeft zijn bereidheid bevestigd om een constructieve dialoog te hebben en samen te werken met de Britse premier over actuele kwesties die betrekking hebben op de bilaterale betrekkingen en de internationale agenda”, zei het Kremlin in een verklaring.
Theresa May nam woensdag de functie van eerste minister over van David Cameron. Poetin bedankte Cameron voor de samenwerking en zei te geloven dat de Russisch-Britse relaties een positief potentieel hebben”, aldus het Kremlin.
“Ik hoop dat uw rijke politieke ervaring zowel in het Verenigd Koninkrijk als op het wereldtoneel ten volle benut zal worden”, zo liet de president volgens het Kremlin in een telegram weten aan Cameron.
Eind juni zei Poetin nog dat de beslissing van de Britten om de EU te verlaten een “traumatiserend effect” zou hebben, dat “nog lang gevoeld zou worden”. De uitslag van het referendum was volgens hem ook te wijten aan de “arrogante en oppervlakkige houding” van de Britse regering.
De relatie tussen Groot-Brittannië en Rusland verloopt de laatste jaren stroef, vooral door spionage, maar ook door het onderzoek naar de moord op de voormalige agent van de Russische geheime agent, Alexandre Litvinenko, in 2006 in Londen. Daarnaast is Londen ook een van de grootste verdedigers van de Westerse sancties die in 2014 ingesteld werden tegen Moskou voor zijn rol in de Oekraïense crisis.

Bron: Belga