N-VA en CD&V sturen Open Vld wandelen in dossier herfederalisering

N-VA en CD&V sturen Open Vld wandelen in dossier herfederalisering

Coalitiepartners N-VA en CD&V reageren met een duidelijk ‘njet’ op het voorstel van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo om bepaalde bevoegdheden te herfederaliseren. Zowel voor de Vlaams-nationalisten als voor de christendemocraten zullen ook toekomstige staatshervormingen eenrichtingsverkeer blijven. De Croo stelde gisteren in L’Echo voor na te denken over de herfederalisering van enkele bevoegdheden naar het federale, Belgische niveau. Hij opperde daarbij het mobiliteitsbeleid, het milieu- en energiebeleid en buitenlandse handel.

N-VA-fractieleider Peter De Roover is niet akkoord maar ook allerminst onder de indruk. “Hij wil ochgottekes vier bevoegdheden weer naar België overdragen. Dat is een bijzonder mager beestje en zal de doeltreffendheid van de kromme Belgische staatsstructuur uiteraard niet fundamenteel wegwerken”, zo reageert hij op zijn blog.Volgens De Roover raakt De Croo niet aan de kern van het probleem. “Hij wil wat schuiven in de marge en dus een klein beetje minder Vlaanderen. Wij willen veel minder België omdat gerommel in de marge geen soelaas biedt”, klinkt het nog. “Waarom trekt hij, met het oog op zijn streven naar eenvoud en doelmatigheid, niet volwaardig de kaart van het Belgische unitarisme? De Croo wekt de indruk iets moedig te doen maar eigenlijk schrikt hij er voor terug echt te kiezen.”

Ook CD&V vindt herfederalisering geen goed idee. “Sommigen lijken te vergeten waarom we de staatshervormingen gemaakt hebben. Dat was net om blokkeringen weg te werken”, reageert Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. De CD&V’er noemt het een illusie te denken dat Vlaamse en Franstalige ministers na herfederalisering geen rekening gaan houden met de gevoeligheden in hun eigen regio.

Voor de christendemocraten is het debat nu trouwens niet aan de orde. “We hebben wel andere katten te geselen”, zo verwijst Verherstraeten naar de economie, het begrotingswerk en de veiligheid. “We zijn bovendien de zesde verdieping nog aan het bouwen. We zijn nog volop bezig met de implementatie van de staatshervorming en het uittekenen van nieuw beleid.”

N-VA-kopstuk Geert Bourgeois sprak zich dit weekend nog uit voor een nieuwe staatshervorming in 2019, maar Verherstraeten wil geen timing plakken. “Al komt er vroeg of laat een nieuwe staatshervorming, dat staat in de sterren geschreven.”

bron: Belga