Minder dan tien procent van kindersteps helemaal veilig

Minder dan tien procent van kindersteps helemaal veilig

Bij een Europese controlecampagne op kindersteps is gebleken dat meer van de helft van de gecontroleerde steps niet meer verkocht mag worden. Slechts 6 van 69 gecontroleerde steps bleek volledig conform de wetgeving. Dat meldt de FOD Economie vanmorgen in een persbericht.
De meest voorkomende problemen waren de aanwezigheid van openingen met het risico dat vingers gekneld kunnen raken, een te zwakke stuurpen en het ontbreken van gebruiksinstructies en waarschuwingen. “Als minister van Consumenten wil ik erop toezien dat speelgoed veilig is, en dat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen laten spelen”, zegt minister Kris Peeters (CD&V).

De Belgische FOD Economie controleerde 11 van de 69 steps in de Europese campagne: slechts 1 kinderstep bleek uiteindelijk volledig in orde. Bij 39 van alle gecontroleerde steps bestond een risico dat kinderen hun vingers zouden knellen, bij bijna de helft ontbraken de gebruiksinstructies of waarschuwingen, en bij goed een derde bleek de stuurpen niet sterk genoeg.

Van de 69 gecontroleerde modellen mochten 42 niet meer verkocht worden. De overige werden aangepast of werden al niet meer verkocht.

“Hoewel het om zogenaamde mediumrisico’s gaat, kunnen bij een normaal gebruik van de steps de meeste ongelukken vermeden worden”, aldus Peeters.

“Het enige positieve is dat geen enkele step die de FOD Economie controleerde een ernstig risico vertoonde”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.

bron: Belga