Liberalen lanceren PLAN BE voor meer België

Liberalen lanceren PLAN BE voor meer België

Helemaal tegen de stroom in broedt binnen de liberale partijen een nieuwe beweging op een plan voor meer België, zo schrijft De Standaard vanmorgen. Nadat vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren pleitte voor een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden, lanceren twee liberale burgemeesters in augustus PLAN BE. Terwijl de NVA op 11 juli nog vol inzette op een verdere regionalisering in 2019, krijgt binnen de liberale partijen Open Vld en MR een heel andere piste aanhang: een herfederalisering van sommige bevoegdheden. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) opende gisteren de debatten met vier voorbeelden: mobiliteit, veiligheid, energie en klimaat en buitenlandse handel.

Nog opvallender: twee liberale burgemeesters uit aangrenzende gemeenten, Tim Vandenput (Hoeilaart, Open Vld) en Christophe Dister (Terhulpen, MR), lanceren eind augustus een heuse tegenbeweging: PLAN BE. “De ontmanteling van de federale staat, plan A zeg maar, heeft zijn limieten bereikt. Het is tijd voor PLAN BE: starten met een wit blad, en België opnieuw indelen”, zegt Vandenput. Er komt een website, een blog, een oproep op sociale media en burgerparticipatie.

Dat Vandenput als Open Vld’er een herfederaliseringsbeweging lanceert, is voor de partijtop geen probleem, al wil Rutten het debat pas voeren als het zich stelt.

bron: Belga