Laatste poging om Trump op Republikeinse conventie te overtroeven

Laatste poging om Trump op Republikeinse conventie te overtroeven
Laatste poging om Trump op Republikeinse conventie te overtroeven

Conservatieven binnen de Republikeinse partij lanceren een laatste vertwijfelde poging om de nominatie van Donald Trump tegen te houden. Trump is als winnaar uit de voorverkiezingen gekomen en wordt normaal gezien op de partijconventie uitgeroepen tot de Republikeinse presidentskandidaat. De conventie vindt van 18 tot 21 juli in Cleveland (Ohio) plaats. De anti-Trump-militanten verzamelen zich onder de vlag ‘Free the delegates’. Ze willen proberen de partijregels te veranderen om afgevaardigden vrij te stellen van de verplichting om te stemmen voor de kandidaat die de primary in hun staat gewonnen heeft. Daarvoor moeten ze donderdag de steun krijgen van 28 vertegenwoordigers van de commissie over het partijreglement, die 112 leden telt. Als ze daarin slagen, kunnen ze hun minderheidsstandpunt ter stemming voorleggen op de partijconventie.

Daarnaast zetten de partijrebellen in op de gewetensclausule die afgevaardigen bij vorige conventies al hebben ingeroepen om niet op de winnende kandidaat te stemmen.

Een van de initiatiefneemsters, Regina Thomson uit Colorado, geeft toe dat heel wat partijgenoten ontevreden zijn over de rebellie, maar benadrukt dat er in november veel conservatieven niet voor de omstreden vastgoedmagnaat willen kiezen. “Meer dan de drie miljoen evangelische christenen die niet op Mitt Romney stemden in 2012”, verwijst ze naar de vorige presidentsverkiezingen.

De Republikeinse voorzitter Reince Priebus verklaarde dat de kansen om Trump nog te verhinderen gering zijn. Woordvoerder Lindsay Walters klonk neutraler: “We zullen de wil van de kiezers en de afgevaardigden respecteren.”

Bron: Belga