Koala’s terug van even weggeweest in Planckendael

Dierenpark Planckendael in Mechelen beschikt na een korte afwezigheid opnieuw over een koala. Vrouwtje Alinga komt over van de Franse dierentuin van Beauval en zal normaal gezien weldra het gezelschap krijgen van een mannelijk exemplaar. Koala’s zijn in Planckendael al jaren een van de populairste diersoorten en het kweekprogramma bracht er sinds 1998 al negen koalababy’s voort. Het vaste koalakoppel van Planckendael, Goonawarra en Guwara, verhuisde vorig jaar naar de Antwerpse Zoo (waar mannetje Goonawarra dit voorjaar overleed na een korte ziekte), terwijl hun jong Oobi-Oobi in Planckendael bleef. In april trok Oobi-Oobi echter naar het Duitse Leipzig om daar deel te gaan uitmaken van een kweekprogramma.

Koala’s zijn solitaire dieren en leven steevast op hun eigen boomtak. Zowel Alinga in Planckendael als Guwara in de Zoo krijgen echter in principe nog dit najaar een mannetje op een tak naast hen om voor nakomelingen te zorgen.

De koala is een bedreigde diersoort uit het oosten van Australië die zich enkel met eucalyptus voedt en daar ook al zijn water uit puurt. Planckendael beschikt over een eigen eucalyptusplantage die het hele jaar door voor een vers geplukte voorraad zorgt. In Australië leven nog zowat 80.000 koala’s in het wild, ze worden bedreigd door ziektes, aanrijdingen door auto’s, aanvallen door honden en het versnipperen van hun habitat zodat ze elkaar moeilijker kunnen vinden om zich voort te planten.

bron: Belga