Keizerlijk paleis ontkent troonsafstand Japanse keizer

Keizerlijk paleis ontkent troonsafstand Japanse keizer

De Japanse keizer Akihito is niet van plan om af te treden, zo verzekert het keizerlijk paleis in Tokio. Het reageert daarmee op het nieuws van tv-zender NHK gisterenavond dat Akihito dat wel degelijk van plan was. De tv-zender haalde bronnen uit regeringskringen aan. NHK berichtte woensdag dat de 82-jarige Akihito de intentie heeft af te treden, en dat hij dat ook aan de keizerlijke hofhouding heeft bekendgemaakt. Zijn zoon, kroonprins Naruhito, zou na hem de troon bestijgen vooraleer hij zich te zwak voelt om al zijn taken behoorlijk in te vullen.

“Dat is absoluut niet waar”, zei Shinichiro Yamamoto, een hoge functionaris in het keizerlijke paleis, gisterenavond laat. Premier Shinzo Abe weigert ondertussen commentaar te geven op het nieuws. Volgens de krant Yomiuri zou de regering echter wel degelijk in alle stilte bezig zijn met het scenario.

De laatste keer dat een nog levende keizer werd opgevolgd, was zo’n 200 jaar geleden. De troonsafstand van een keizer in Japan is momenteel dan ook niet wettelijk geregeld, waardoor er eerst een herziening van de wet zou moeten komen vooraleer Akihito zou kunnen aftreden.

Akihito, die in 1989 de troon besteeg na de dood van zijn vader Hirohito, onderging in 2003 een heelkundige ingreep wegens prostaatkanker en leed aan stressgerelateerde aandoeningen in 2008. In 2011 moest hij twee weken in het ziekenhuis opgenomen worden wegens bronchitis. Hij kreeg een overbrugging van vernauwde kransslagaders in 2012.

bron: Belga