"Geen officieel partijstandpunt over herfederalisering"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open Vld) reageert koeltjes op het pleidooi van partijgenoot Tim Vandenput voor herfederalisering. "Het gaat om een individueel parlementslid", zei hij in De Ochtend op Radio 1. "Dit is geen officieel partijstandpunt en het is ook niet zo dat we alles weer gaan herfederaliseren. We kijken naar efficiëntie." Open Vld toon zich de jongste dagen opvallend uitgesproken voor de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden naar het Belgische niveau. Vicepremier Alexander De Croo opperde gisteren mogelijkheden rond mobiliteit, veiligheid, energie en klimaat en buitenlandse handel. Partijgenoot Tim Vandenput en MR-collega Christophe Dister lanceren eind augustus zelfs een PLAN BE voor meer België.

Tommelein, die destijds begon bij de Volksunie, neemt afstand van de plannen. "De discussie gaat niet over structuren, wel over hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen werken", klonk het in De Ochtend. "Het is niet dat alles op federaal niveau perfect draait, en ook op Vlaams niveau is dat niet het geval."

De Vlaamse topminister voerde concrete argumenten aan tegen een herfederalisering van energie, zijn eigen beleidsdomein. "Het energiebeleid zal steeds decentraler worden, niet centraal", zei hij. "Je krijgt een meer decentrale productie. Je moet dus internationale samenwerkingsverbanden maken. De discussie gaat niet over structuren, maar over hoe we constructiever en beter kunnen samenwerken."

Tommelein schaarde zich tot slot volop achter een andere partijgenoot, Vincent Van Quickenborne. "Hij pleit voor meer verantwoordelijkheden voor de steden en gemeenten, daar ben ik het volledig mee eens."

bron: Belga