“Filip heeft het koningschap geprofessionaliseerd”

Filip heeft het koningschap geprofessionaliseerd

Koning Filip is er sinds zijn troonsbestijging in geslaagd het koningschap een veel professionelere invulling te geven. Dat zegt royaltywatcher Brigitte Balfoort bij het opmaken van een voorlopige balans van Filips koningschap. Op donderdag 21 juli is het exact drie jaar geleden dat koning Filip de eed aflegde als zevende koning der Belgen. “Als er één ding meteen opvalt, dan is het wel dat koning Filip heel professioneel en heel gericht te werk is gegaan” in die periode, zo vindt Balfoort. “Zijn entourage is veel professioneler dan die van koning Albert II. Het koningshuis wordt ook meer geleid als een bedrijf.”

“Vroeger werd de koning vooral ondersteund door mensen van adel, dat was meer een beleid van ‘ons kent ons’. Maar als er nu mensen worden aangetrokken, gebeurt dat op basis van hun kwaliteiten.”Daarnaast is de huidige koning ook veel moderner dan zijn voorganger, vindt Balfoort. “Hij beschikt bijvoorbeeld over een grote persdienst die bij alle activiteiten van het koningshuis berichten op Facebook en Twitter plaatst. Dat is ook een enorm verschil met vroeger. Ik denk dat Albert alleen al bij het horen van het woord ‘Twitter’ onrustig werd.”

De royaltywatcher vindt dat Filip als koning nog geen echte uitschuivers heeft gemaakt. “Er is ook zo goed als geen kritiek geweest. Behalve dan toen hij na de aanslagen in Parijs gespot werd in een Frans kuuroord. Maar je merkt ook dat hij die kritiek ter harte heeft genomen en dat hij zijn lessen heeft getrokken. Dat zie je bijvoorbeeld aan zijn onaangekondigde bezoek aan metrohalte Maalbeek na de aanslagen van 22 maart.”

Balfoort ziet de strubbelingen binnen de familie als enige echte pijnpunt van Filips koningschap. “De relatie met zijn vader en met de rest van de familie verloopt moeilijk. Maar dat is eigenlijk altijd al zo geweest.”

Al bij al vindt Balfoort dat Filip het nu als koning beter doet dan destijds als kroonprins. “Maar dat had ik ook wel verwacht. Als koning vervult hij een meer formele rol, en dat ligt hem gewoon beter.”

bron: Belga