België net niet in Europese innovatiekopgroep

België bezet dit jaar de zevende plaats op het scorebord waarmee de Europese Commissie de innovatieprestaties van de lidstaten in kaart probeert te brengen, zo blijkt uit een persmededeling. De Europese innovatieleiders zijn weerom Zweden, Denemarken, Finland en Duitsland. Ook Nederland maakt de sprong naar deze kopgroep. België bevindt zich net als vorig jaar in het eerste achtervolgende groepje, de zogenaamde innovatievolgers. Ons land krijgt er het gezelschap van Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Luxemburg en Slovenië. Roemenië en Bulgarije bengelen helemaal onderaan.

Het scorebord wordt jaarlijks opgemaakt aan de hand van 25 indicatoren. Zo scoort België veel beter dan het Europese gemiddelde op indicatoren die netwerken en ondernemerschap in kaart brengen en op indicatoren die de openheid en sterkte van onderzoekssystemen meten. Met name met het aantal internationale wetenschappelijke copublicaties scheren de Belgen hoge toppen. Ons land presteert dan weer zwakker dan gemiddeld op indicatoren die te maken hebben met intellectuele activa en economische output. De durfkapitaalinvesteringen namen de grootste duik.

Internationaal blijft de Europese Unie minder innoverend dan Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan. De Europeanen hebben hun achterstand op die laatste twee landen wel verkleind. De Europese Unie blijft voorsprong behouden op China, maar de innovatiegroei in het land ligt intussen wel vijf keer hoger dan die in de Unie.

bron: Belga