’s Werelds grootste Vikingschip zit in geldnood

Net als Antwerpen organiseert de stad Duluth in de Amerikaanse staat Minnesota een evenement voor Tall Ships. Een opmerkelijke aanwezige daar moet de Draken Harald Harfagre worden, maar ’s werelds grootste drakar verkeert in geldnood en geraakt misschien niet tot bij Duluth.

De Draken Harald Harfagre heeft immers een loods nodig om de Grote Meren en de Tall Ships Duluth 2016 te bereiken. Het probleem daarbij is dat het loodsen maar liefst 400.000 dollar (360.000 euro) kost. De bemanning had niet gedacht een loods nodig te hebben en heeft er bijgevolg niet het budget voor. In Amerikaanse wateren is het leidsman verplicht, waardoor het schip voorlopig gestrand is in Bay City, in de staat Michigan.“Terugkeren zou een enorme teleurstelling zijn, niet alleen voor ons maar ook voor de mensen waarmee we afspraken gemaakt hebben. Het zou jammer zijn dat we deze expeditie niet kunnen afmaken”, aldus kapitein Björn Ahlander. De terugtocht zou ook betekenen dat heel wat moeite voor niets is geweest. De drakar is immers al in april uit Noorwegen vertrokken om tijdig op het evenement in augustus aan te komen.

De organisatoren van Tall Ships Duluth staan gelukkig niet alleen. Functionarissen uit Green Bay en Chicago zijn ook druk in de weer om geld in te zamelen of te lobbyen bij de Amerikaanse kustwacht. Normaal gezien zou het Vikingschip ook halte houden in deze steden. “We zijn hard aan het werken om een oplossing te vinden. Er worden momenteel heroïsche inspanningen geleverd om de Draken Harald Harfagre tot in Duluth te krijgen”, getuigt Craig Samborski, executive producer van de Tall Ships Duluth, aan StarTribune. Een online petitie heeft ondertussen ook bij 10.000 handtekeningen ingezameld om het schip opnieuw te laten vertrekken.

Foto Draken Harald Harfagre