’s Werelds eerste restaurant met 3D-geprint menu opent de deuren

De nieuwste voedingsrevolutie vat aan in Londen, waar het eerste ‘3D-printing’-restaurant ter wereld binnenkort de deuren opent. Food Ink zal slechts gedurende drie dagen gerechten serveren, maar thuis kunnen kijkers via een livestream in het bord van de klanten kijken.

De pop-upzaak strijkt neer in Shoreditch, waar klanten eind deze maand een 3D-geprint menu van negen gangen kunnen nuttigen. Voedselliefhebbers die daar geen 250 pond (omgerekend 296 euro) voor willen neertellen, kunnen ook online volgen welke gerechten de restaurantgangers voorgeschoteld krijgen. Dat meldt International Business Times.

Gastronomie ontmoet technologie

Food Ink is ‘s werelds eerste resaturant dat maaltijden serveert die uit een 3D-foodprinter ontstaan. Het etablissement belooft zijn klanten een avond met een «unieke gastronomische ervaring, waar fijne keuken, kunst, filosofie en de technologie van morgen elkaar ontmoeten». Met een 3D-printer worden doorgaans driedimensionale voorwerpen als prototypes, figuurtjes, juwelen en tandprotheses gecreëerd, maar nu verovert het apparaat ook de voedingssector. Het zal nog wel even duren vooraleer er een 3D-printer in elke keuken staat, maar Food Ink wil alvast bewijzen dat op basis van digitale recepten en verse ingrediënten smaakvolle gerechten kunnen gemaakt worden.

Virtual reality

De koks Antony Dobrzensky en Marcio Barradas hebben Food Ink opgericht. De twee chefs van het bekende Spaanse restaurant La Boscana bereiden het eten, waarna de 3D-printers het van hen overnemen. De eerste gang van het menu wordt geserveerd in combinatie met een virtual reality-bril die een «meeslepende en opwindende glimp van de toekomst» biedt. Niet alleen de gerechten worden geprint in 3D. Ook het bestek, de tafels en de stoelen in het restaurant werden op die manier vervaardigd. Bovendien laat de 3D-printer ook toe om de voeding in grappige vormen te gieten of er opvallende decoraties bij te serveren.

Drie dagen 3D

De culinaire happening vindt plaats op 25, 26 en 27 juli in de Britse hoofdstad. Vanaf vandaag zijn reservaties mogelijk, maar er worden per avond slechts tien tickets verkocht.