Nooit eerder stonden we zo lang in de file

20150430 - DE PINTE, BELGIUM: Illustration picture shows a traffic jam caused by a multiple collision accident on the E17 highway in De Pinte, Thursday 30 April 2015. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Nog nooit hebben er zo veel structurele files gestaan als in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat blijkt uit de nieuwe filebarometer van Touring Mobilis, waarover de kranten van Mediahuis berichten.

Touring Mobilis houdt elke dag de filelengte in ons land bij. Van januari tot en met juni ging de teller tot 708 uur structurele files, het equivalent van bijna een maand. Een jaar eerder was dat 607 uur, vier jaar geleden nog maar 394 uur. “Die stijging van structurele files, die er dus elke dag staan, verontrust ons ten zeerste”, zegt Danny Smagghe, de woordvoerder van Touring.

Naar de oorzaak hoeft hij niet ver te zoeken: het aantal verplaatsingen neemt toe, de files stijgen evenredig. “En dat terwijl onze infrastructuur nog quasi dezelfde is als veertig jaar geleden.”

Hij stelt een aantal oplossingen voor: het scheiden van doorgaand en lokaal verkeer, digitaal verkeersmanagement door onder meer gebruik te maken van de borden boven de weg, spitsen weefstroken, en beloningen voor automobilisten om niet in de file te gaan staan.

Foto Belga / J. Jacobs