Njet voor herfederalisering

Vice-Prime Minister and Minister of Cooperation Development, Digital Agenda, Telecom and Postal services Alexander De Croo pictured during a press conference after a plenary session of the Chamber at the federal parliament, in Brussels, Thursday 30 June 2016. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo stelt voor om bepaalde Vlaamse bevoegdheden terug naar het Belgische niveau te brengen. Maar dat pleidooi heeft heel wat communautair gekissebis veroorzaakt met de coalitiepartijen N-VA en CD&V. 

Open Vld toon zich de jongste dagen opvallend uitgesproken voor de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden naar het Belgische niveau. Vicepremier Alexander De Croo opperde mogelijkheden rond mobiliteit, veiligheid, energie en klimaat en buitenlandse handel. Partijgenoot Tim Vandenput en MR-collega Christophe Dister lanceren eind augustus zelfs een PLAN BE voor meer België. Met het oog op meer efficiëntie en een slankere overheid, moeten sommige bevoegdheden net terug naar het federale niveau, stellen ze.

Mager beestje

 

Dat het voorstel van de liberalen bij N-VA op weinig applaus kan rekenen, is geen verrassing. “De Croo wil ochgottekes vier bevoegdheden weer naar België overdragen”, schrijft N-VA-fractieleider Peter De Roover op zijn blog. “Dat is een bijzonder mager beestje en zal de doeltreffendheid van de kromme Belgische staatsstructuur niet fundamenteel wegwerken.”

Ook CD&V ziet geen heil in de herfederalisering. Voor Kamerfractieleider Servais Verherstraeten is het debat nu nog niet aan de orde. “We hebben wel andere katten te geselen, zoals de economie, het begrotingswerk en de veiligheid. En als er ooit weer een staatshervorming komt, zal dat een verdere overheveling van de bevoegdheden naar Vlaanderen zijn”, aldus Verhaerstraeten.

Vlaams viceminister-president Bart Tommelein (Open Vld) reageert koeltjes op de plannen van zijn partijgenoten. “De discussie gaat niet over structuren, wel over hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen werken”, zei hij op Radio 1. “Het is niet dat alles op federaal niveau perfect draait, en ook op Vlaams niveau is dat niet het geval.”

Foto Belga / N. Maeterlinck en T. Roge