Bosbranden in Frankrijk jagen kampeerders weg

A French firefighter man extinguishes a fire that devastated some 150 hectares, due to strong winds, in Chateauneuf-les-Martigues, southeastern France, on July 14, 2016. Four people were injured in the fire. / AFP PHOTO / BORIS HORVAT

Drieduizend vakantiegangers zijn in het zuiden van Frankrijk geëvacueerd vanwege hevige bosbranden. Die werden aangewakkerd door een sterke mistralwind, die ook in de Tour de France voor ongemakken zorgde. Zuid-Spanje wordt eveneens geteisterd door vuur.

Een grote bosbrand vond plaats bij Le Barcarès, aan de Middellandse Zee, in de buurt van Perpignan, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de regionale krant L’Indépendent vloog er kreupelhout in brand en bracht de bosbrand veel schade aan door hevige wind. Op vier verschillende campings werden ongeveer dertig tenten en bungalows vernield, en twee brandweermannen raakten gewond.

Zo’n drieduizend kampeerders moesten plots hun camping ontvluchten door de naderende brand, en stelden achteraf vast dat er bijna niets van hun bezittingen overbleef. «Het vuur verspreidde zich in sneltempo. Dit heb ik echt nog nooit gezien», getuigde een toerist op de Franse zender TH1. «We roken de brandlucht, we zagen de vliegtuigjes in de lucht… De mensen van de camping hebben ons gevraagd om onmiddellijk de camping te verlaten. We moesten alles achterlaten, ook onze auto», vertelt een andere getuige.

Een andere brand verwoestte meer dan 120 hectare dennenwoud tussen Béziers en Carcassonne. Zes blusvliegtuigjes moesten het vuur zien te stillen. In totaal streden vierhonderd brandweermensen tegen de vlammenzee.

Tour de France

De harde wind wakkerde niet alleen de branden aan maar zorgde ook in de Tour de France voor veel hinder. Vanwege de grote rookwolken werd de etappe gisteren aangepast en reden reden renners niet helemaal naar de top van Mont Ventoux.

Zuid-Spanje

In het zuiden van Spanje, aan de Costa del Sol, zijn eveneens meer dan 500 mensen geëvacueerd door een naderende bosbrand. Onder meer hotelgasten in La Alcaidesa, in de regio Andalusië, werden uit voorzorg naar sporthallen overgebracht.