“Zelfs na deliberaties is hervormde kinderbijslag gebuisd”

Zelfs na deliberaties is hervormde kinderbijslag gebuisd

De hervormde kinderbijslag is nu zelfs na deliberaties gebuisd. Dat concludeert Groen uit het advies dat de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (SERV) gaf bij het systeem. Uit het advies van de SERV blijkt onder meer dat de nieuwe kinderbijslag, die op 1 januari 2019 moet ingaan, op jaarbasis een financieringstekort van 30 tot 239 miljoen euro zal vertonen. De SERV heeft ook nog andere punten van kritiek. Zo betreurt ze dat de leeftijdsgebonden kostendekking wordt losgelaten en noemt ze de voorgestelde participatietoeslagen voor kleuters “eerder symbolisch en te beperkt”.

“Het is duidelijk dat het nieuwe model van de regering de toets met de realiteit niet doorstaat”, vindt Groen. “De wetenschappers zeggen dat het model van de regering-Bourgeois niet werkt, het kost handenvol geld aan de middenklasse, en het laat kinderen in de armoede. Ook de SERV zegt dat vandaag. Dus ook na weloverwogen deliberatie blijft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) met een zware buis en een tweede zit achter.”

Groen wil dat de regering ook terugkomt op het niet-indexeren van de bestaande kinderbijslag. “Ouders hebben wel vandaag dat geld nodig om de stijgende prijzen in de supermarkt te betalen. De regering-Bourgeois moet die kille besparing ongedaan maken.”

bron: Belga